Το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Πατρών, στη ΒΑ πλευρά της Πανεπιστημιούπολης και προσφέρει αθλητικές υπηρεσίες σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, σε διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, σε απόφοιτους και σε συνταξιούχους του Πανεπιστημίου Πατρών, σε φίλους του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου, σε παιδιά εργαζομένων, φίλων και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της πανεπιστημιουπόλεως, καθώς και σε αθλητικά σωματεία της περιοχής (φιλοξενία για προπονήσεις και αγώνες).
Το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο, στα πρώτα του αναπτυξιακά βήματα, με τον καθηγητή φυσικής αγωγής κ. Παναγιώτη Σιγαλό, έγινε πανελληνίως γνωστό με τις αμέτρητες νίκες, κυρίως, στο άθλημα της σκοποβολής. Το μάθημα της φυσικής αγωγής ήταν υποχρεωτικό και οι συχνές παρουσίες των φοιτητών όλων των τμημάτων του Πανεπιστημίου, δημιούργησαν μια εξωστρέφεια για το Γυμναστήριο και το Πανεπιστήμιο Πατρών αλλά και μια βιωματικού χαρακτήρα ενασχόληση με τη φυσική αγωγή σύμφωνα με τα δεδομένα της εποχής.
Στη συνέχεια, η κα Ιωάννα Αρκαδιανού διευθύνει το Γυμναστήριο και οι μικρές υποδομές του αρχίζουν να γίνονται μεγαλύτερες και ποιοτικότερες. Το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο, με τα μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) φυσικής αγωγής κ. Αριστείδη Αγγελόπουλο (Πετοσφαίριση) τη δεκαετία του ’80 και των κ. Νίκου Βασιλείου (Υγρός Στίβος) και Αλέξανδρου Πολυδωρόπουλου (Καλαθοσφαίριση) στις αρχές της δεκαετίας του ’90, έδωσαν αθλητική και αγωνιστική πνοή σε πανελλήνιο, πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, με αποτέλεσμα το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο να έχει δεκάδες επιτυχίες και να αναγνωρίζεται αθλητικά και αγωνιστικά διεθνώς.
Με τη νέα χιλιετία, το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο γίνεται προπονητικό κέντρο για τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2004, διοργανώνει το Παγκόσμιο Φοιτητικό Πρωτάθλημα TAE KWON DO, αναβαθμίζονται οι υποδομές του και αυξάνεται το εκπαιδευτικό προσωπικό του με τις προσθήκες των Ε.Ε.Π. φυσικής αγωγής κας Δήμητρας Παπαδημητρίου (2002-Διοίκηση Αθλητισμού) και του κ. Γρηγορίου Μικρώνη (2007-Ελληνικός παραδοσιακός χορός). Ταυτόχρονα, το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο στρέφεται και προς την επιστήμη της διοίκησης του αθλητισμού αλλά και του πολιτισμού διοργανώνοντας ως σήμερα επιστημονικές ημερίδες και πολιτιστικά γεγονότα πανελλήνιας εμβέλειας και ιδιαίτερων προδιαγραφών.
Σημαντικό ρόλο, στην αναπτυξιακή πορεία του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου θεωρείται και η άριστη συνεργασία του με όλες τις Πρυτανικές Αρχές, όλες τις Επιτροπές Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πατρών, με σκοπό να αναδεικνύεται πάντα η αξία του αθλητισμού για το σώμα και το πνεύμα, η αξία του μαζικού φοιτητικού αθλητισμού αλλά και η σημασία συμμετοχής σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις που τονίζουν ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών πέρα από ένα μεγάλο εκπαιδευτικό, ερευνητικό και διδακτικό κέντρο είναι και πόλος αθλητισμού, πολιτισμού, τρόπου ζωής.